Voltam pár éve egy mindfulness előadáson, ahol nagyon magával ragadott az első 10 perc utáni 2 perc. Egy feladatot kellett végrehajtanunk. A feladat első része:

 

“Közel 10 perce tart az előadás, jelentkezzen az, aki nem nézett ez idő alatt a telefonjára!” –nincs kéz font. “Akkor a feladat a következő: még olyan 30 percet fogok beszélni, próbálj meg a leginkább itt lenni, a jelenben! Ne nézd meg a telefonodat, ne kezdj el beszélni a melletted ülővel! Az előadás végén ismét felteszem a kérdést. Nem magam miatt, Te miattad”.

Talán ez a példa nagyon jól összefoglalja a mindfulness, vagyis tudatos jelenlét lényegét. De nem erről szeretnék most írni, hanem arról, hogy hogyan változtatta meg ez az előadás az én hatékonyságomat a mindennapi munkám során.

Összeszedtem Nektek a számomra leghasznosabb napi rutinnal kapcsolatos tippeket. Ha megfogadtok párat, már sokat tettetek azért, hogy több szabadidőtök legyen és ne ússzanak el a mindennapjaitok.

 • Tervezd meg a napodat előre!

  Bizonyos amerikai tanulmányok szerint egy átlag dolgozó heti 13 órát (!) tölt kizárólag emailezéssel. Hogy van ez nálam? Reggel, ahogy elkezdem a munkát, automatikusan az emaileim átolvasásával indul a nap. Egyes tanulmányok szerint ez nem biztos, hogy jó, de ha nincs semmi sos határidős feladat, ezen nem tudok változtatni. Arra viszont nagyon figyelek, hogy órákra ne ragadjak a postafiókom előtt. Első lépésként előre megtervezem a napomat (sokszor már előző este), konkrét feladatokkal és határidőkkel és csak ezt követően nyitom meg az emaileimet. A lista aztán folyamatosan előkerül a nap során, visszacsekkolás gyanánt.

 • 2 nagy feladatnál többet nem sűrítek egy napba

  Csipp-csupp munkákkal elmehet akár egy egész nap is, anélkül, hogy a nagyobb céljaiddal és feladataiddal bármit is haladtál volna. Éppen ezért, én 2 fontos feladatot határozok meg mindennap, egyet délelőttre, egyet délutánra és a kettő közti “fellélegzési” időt szánom a csipp-csupp dolgokra. A 2 nagyobb horderejű munkánál pedig mindig betartom a korábban, mindfulness témában említett szabályt: a jelenben vagyok és nem hagyom, hogy bármi is kizökkentsen. Az emaileimet, facebookot, stb. olyankor bezárom és 1 dologra koncentrálok. Nem viccelek, órákat tudok így nyerni a nap során!

 • Nem tudsz előle elmenekülni, ess hát túl rajta minél előbb!

  Mindenkinek vannak utálom dolgai, amiket csak halogat a nap (vagy akár hét) során. Éppen ezért, igyekszem erőt venni magamon és minél hamarabb túlesni ezeken a feladatokon, hogy ne stresszeljenek tovább a nap során. Próbáld ki Te is, ha túl vagy ezeken, hihetetlen megkönnyebbülés és “ide nekem az oroszlánt is” érzés fog majd el.

 • 90 perces blokkok

  Egy előadás során 45 perc, míg önálló munka alkalmával 90 percig képes az emberi agy koncentrálni és produktívan működni. Aztán jön a munkahelyen jól bevált kávé szünet. Itt is ugyanaz igaz, mint a nagyobb feladatoknál: igyekezz 1 dologra figyelni. Kapcsold ki a chatet, emaileket, hogy semmi se zökkentsen ki. Otthondolgozók esetében pedig inkább a másik végletre kell figyelni: tarts szünetet 90 perc után. Kezdetben volt, hogy annyira belemerültem a munkába, hogy délben vettem észre, hogy reggel óra nem álltam fel, nem ittam egy pohár vizet, nem mozgattam meg az izmaimat. Olyan érzésem volt, mintha egy egész napos műszakot lehúztam volna. A folyamatos hatékonyság érdekében érdemes odafigyelni a szünetre is.

 • Anti multitasking

  Most az anti multitasking idejét éljük. Korábban, amikor multinacionális cégnél dolgoztam, ott is körbefutottuk ezt a témát párszor: a költség és időhatékonyság jegyében volt pár év, amikor mindenki multikompetens volt, majd amikor átestünk a ló túloldalára és nehezen haladt mindenki a saját dolgával, visszaváltottunk arra, hogy mindenki csak 1 dolgot csináljon. A mai legfrissebb adatok szerint 40%-kal csökken a hatékonyság multitasking következtében, mert folyamatosan kizökkensz abból, amit csinálsz. Éppen ezért, igyekezz egy fajta feladat típust végezni. Legyenek telefonáló blokkok, emailezős blokkok, facebook kommentre válaszoló blokkok, blogírós blokkok, elmélyülő blokkok, stb.

Ha úgy érzed, hogy időnként szétcsúsznak a napjaid és szeretnél ezen változtatni, akkor kezdd ezzel az 5 lépéssel. Kitartás és gyakorlás kell hozzá, de a saját bőrömön tapasztaltam, hogy működik.