Az „énidővel”, mint fogalommal, leginkább a nők találkoznak az első gyermekük születése után. Nincs olyan szakirodalom, ami ne hangsúlyozná ennek a fontosságát. Ez azonban tágabb értelemben még inkább megállja a helyét, hiszen mindenkinek szüksége van az „énidőre”. Vagy azért, mert éjjel-nappal a gyerekekkel van, vagy azért, mert a napjainak 70%-át a munka teszi ki, a maradék 30%-ban pedig a családjával van. Az egyik coaching oldalon ezt találtam: “Az “énidő” célja, hogy tudatosságra inspiráljon, fontos kérdések feltevésére sarkalljon és hiteles szűrő lehessen számodra a világban.  Az “énidő”, az önmagadra szentelt minőségi idő, amelyet önfejlesztésre szánsz.” (forrás:www.enido.hu)

A lényeg, hogy legyen olyan periódus a napjainkban, amikor csakis önmagunkkal vagyunk, ez maga az „énidő”.

A gondolat, hogy írjak erről, ma reggel fogalmazódott meg bennem, amikor reggel 6 és 7 között a szokásos szombat reggeli futásomon voltam. Nekem a futás az „énidőm”, amikor csak én vagyok és a gondolataim, a zene és a természet. Nehéz felkelni hetente háromszor, de már a 3. percnél tudom, hogy megérte. Ezer más dolgom van mindennap, mégis ez az egy óra (vagy mikor mennyi), felbecsülhetetlen értékkel bír.

A ma reggeli futásom

A múlt héten találkoztam egy kedves ismerősömmel, aki mesélte, hogy tavasszal elment egyedül egy egész hétvégére egy wellness szállodába, de nem is igazán merte elmondani senkinek, mert csak a kérdések jöttek volna. Pedig miért ne? Nincs ettől jobb módszer arra, hogy pihenj, kikapcsolj, rendezd a gondolataidat, inspirálódj és feltöltődj a következő időszak kihívásaira. Fontos ez a személyes és szakmai fejlődésed érdekében egyaránt.

Miért fontos, hogy legyen „énidőd”?

Mert ekkor vagy igazán egyedül a gondolataiddal és könnyen meglehet, hogy sokáig megoldhatatlannak tűnő dolgok ekkor állnak össze igazán.

Mert ekkor tudsz objektíven átgondolni mindent, legyen az munkával, magánélettel, önismerettel, tervekkel kapcsolatos.

Mert ekkor tudsz elengedni gondolatokat és újakat befogadni.

Mert ekkor tudsz lezárni dolgokat és teret adni új impulzusok, élmények érkezésének.

Mert ekkor inspirálódsz és jönnek új ötleteid.

Mert ekkor töltődsz fel igazán.

Ha megfogadsz egy tanácsot, legalább hetente 1 órát szánj magadra, a körmös, fodrász, foci edzés, stb. mellett, ilyen formában is. Ne zavarjon senki és semmi, ne nézd közben a telefonodat, ne fülelj, hogy sír-e a gyerek, hazajött-e a szomszéd, jött-e email. Ha kell, szervezd át kicsit a napjaidat és szánj magadra időt! Sétálj, fuss, ülj egy csésze kávéval a kanapén, vegyél egy forró fürdőt, bármi. Éld meg azt az egy órát!

Legyen meg az “énidőd” magadért, a vállalkozásodért, a fejlődésedért!