Az üzleti terv a vállalkozásod jövőjének papírra vetett formája. Ebben fogalmazod meg és írod le, hogy mit és hogyan szeretnél megvalósítani

  • hol van az A és a B pont
  • hogyan teszed meg a kettő közti távot
  • mennyi idő alatt teszed meg a kettő közti távot

Ahhoz, hogy ne zuhanj be egyetlen szakadékba sem, fontos, hogy előre megépítsd a két oldal közti hidat, de legalább a tartópilléreit. Szakadékok ettől még jönnek, de az üzleti terv segít, hogy tudatosan készülj ezekre és legyenek a zsebedben kártyák, amiket elő tudsz húzni nehéz helyzetekben.

Kinek és miért írunk üzleti tervet?

Erre a kérdésre, elsőre talán a ma sokat hallott angyalbefektető keresés jut eszünkbe. Fontos, hogy az üzleti terv célja nem csak a befektetők meggyőzése és nem csak nagyobb vállalkozásoknál van rá szükség. Mindegy, hogy kisvállalkozóként működsz, vagy már nagyobb volumenben, minden esetben fontos, hogy legyen egy átgondolt kerete a működésnek.  Legyen akármekkora a vállalkozásod, üzleti tervre minden évben szükség van. Akkor is, ha szeretnél támogatást bevonni, akkor is, ha saját tőkéből finanszírozod. Elsősorban saját magadnak írod, azzal a céllal, hogy megfogalmazd a vállalkozás irányát és kitűzd a következő év(ek) konkrét céljait. Arra használod, hogy megvizsgáld a piacot, felmérd a lehetőségeidet, kijelöld a játékteredet, aztán pedig mérd a fejlődésedet, nyomon kövesd az irányt, a várható kiadásaidat és az üzleti stratégiádat. Az üzleti terv írása közben átgondolsz mindent egyszerre:

  • milyen piacon szeretnél érvényesülni (versenytársak, piaci rések)

  • mik a vállalkozásod értékei (amit aztán a marketingedben felhasználsz)

  • milyen marketing eszközöket vetsz be (amik a vevőszerzési célok elérését segítik)

  • operatívan hogyan valósul meg a működés (a vevőszerzés „hogyan továbbja”)

  • kikkel akarod a vevőket/ügyfeleket kiszolgálni (ami az operatív működés alappillére)

  • milyen jövedelmet vársz el a vállalkozásodtól és milyen költségekkel kell számolnod (pénzügyi terv, ami a fenntarthatóság alapja)

Ezek „egy kalap alá vételével” meglátod azokat az összefüggéseket és ok-okozati viszonyokat, amik könnyen elkerülhetik a figyelmedet, ha nem rendszerezed így a gondolataidat. Például  ha nem fogalmazom meg az értékeimet, a célpiacomat (akiknek fontosak lehetnek ezek az értékek), a célpiacom szükségleteit, akkor mire építem a marketing stratégiámat? Ugyanígy, ha teszem azt én, mint virtuális asszisztens a marketing tervemben 15 új (és rendszeres) ügyfel megszerzését célzom meg 1 éven belül, a marketing tevékenységeimet is ennek szellemében építem fel, viszont a humán és pénzügyi tervemben nem számolok létszámbővítéssel, adja magát a kérdés, hogy hogyan fogom ezeket az ügyfeleket kiszolgálni? Vagy akár elhatározom, hogy rengeteg videót akarok készíteni, mert vlogon keresztül akarok vevőket szerezni, de nincs hozzá megfelelő kamerám, mikrofonom, nem elég nagy az oldalam tárhelye, nem bír a számítógépem kellő kapacitással a gyors feltöltéshez, stb, akkor hogyan fog ez a gyakorlatban gördülékenyen működni? És mindez mennyibe kerül?

Az üzleti terv mindenekelőtt meghatározza a jövő irányát. Az előző példát véve, amikor leírom, hogy „15 új rendszeres ügyfelem lesz az év végéig”, az nem egy félvállú kijelentés, hanem egy cél, amiért nap mint nap dolgozok és rendszeresen csekkolom, hogy hol járok ezen cél elérésének az útján. A tervben célokat határozunk meg minden fontos területre: bevételek, kiadások, eredmények, humán. Onnantól, hogy leírom ezekhez a célokat, már nem csak célszámként jelennek meg, hanem a későbbiek során a fejlődés mutatóiként is.

Az üzleti terv elkészítése nagy idő- és energiaszükséglettel jár, de megéri. Az évvégi hajtás közepette is fontos erre időt szánni, ne halogasd, állj neki!

A következő cikkben jövök az üzleti terv részeivel, hogy a 0. lépéstől kezdve hogyan érdemes nekiállni az üzleti tervnek, az egyes pontoknál miket érdemes átgondolni és papírra vetni, mit tudsz kiszervezni. Üzleti terv sémát is hozok.