• Többet dolgozol egy nap, mint amit hosszútávon tarthatónak vélsz?
  • Van-e „mindenes Marika” a cégednél?
  • Töltesz-e időt olyan dolgokkal, amikhez nem értesz, így rengeteg órádat felemészti, hogy legalább kicsit átlásd a dolgot?

Ha igen a fenti kérdésekre a válaszod, fusd végig, hogy megéri-e számodra is kiszervezni pár dolgot. Mit várhatsz el a „távmunkában” dolgozóktól?

Már Magyarországon is egyre közkedveltebb nagyobb cégeknél a home office, kisebb cégeknél pedig az 1 személyes „mindenes” helyett, távmunkában, vagy szerződéses alapon külső szakemberekkel dolgozni, mégis sok kétely felmerül, hogy érdemes-e belevágni, megbízható lesz-e az adott szakember. Ha belegondolunk, számos területen működik már ez, hiszen minden vállalkozásnak/vállalkozónak van könyvelője, informatikusa, ügyvédje, esetleg marketingese, akikkel, mint külső szakértőkkel dolgozik együtt. A virtuális asszisztens is egy ilyen kategória. Hosszabb távon költségtakarékosabb, jobb megoldás és közvetlen hatással van a vállalkozás fejlődésére is.

De lássuk, megéri-e “távmunkásokkal” dolgozni és kiszervezni az adott melót?

Igen, mert kisebb lesz a fluktuáció, állandó partnerekkel pedig könnyebb építeni a vállalkozás sikerét

Tanulmányok támasztják alá, hogy minél nagyobb szabadsága van a dolgozónak eldönteni, hogy bent az irodában szeretne dolgozni, vagy máshol, annál elkötelezettebb a munkáltatója felé. A „Remote work 2017” tanulmány szerint 25%-kal csökken a fluktuáció, ha lehetősége van a dolgozónak távmunkára is.

Kisvállalkozásoknak ideális megoldás

Az 1 személyes „mindenes Marika” feladatkörét érdemes szétbontani és leírni, hogy mely folyamatok milyen szakértelmet, vagy tapasztalatot igényelnek és hogyan lehetne azokat hatékonyabban végezni, a most használt “Marika” megoldásnál. Sok esetben az derül ki, hogy kiszervezéssel hatékonyabb és eredményesebb lesz az adott munkavégzés.

Igen, mert hatékonyabbak

Nagyon fontos, hogy ha mint dolgozó, távmunkára adjuk a fejünket, mérjü fel előtte, hogy képesek vagyunk-e saját magunknak beosztani a napokat úgy, hogy abból a lehető legtöbbet hozzuk ki. Ha sikerül, akkor minimum másfélszer hatékonyabb lesz a munkavégzés, hiszen nincs fél órás kávé szünet, 1 órás ebéd a kollégákkal, olyan meetingek, ahova nem is lett volna fontos menni, stb. De ehhez nagyfokú rendszerezettség és tudatosság kell, hogy a főzés, teregetés, „csak ezt a műsort megnézem” dolgok se térítsenek el a munkavégzéstől.

Hm... a távmunkában dolgozók nehezen „kapcsolnak át

Ha irodában dolgozol, akkor leteszed a tollat, jó esetben bent hagyod a laptopot és befejezted a munkát aznapra. Ha távmunkában dolgozol, nehezen válik szét a munka és az otthon, így sajnos nehezebb is „átkapcsolni”. Tudatosság és megfelelő napi beosztás kell hozzá, ami csak idővel alakul ki.

Igen, mert boldogabb munkaerő

Az előző pont, mely szerint nehezebb a munka-magánélet különválasztása, nem jelenti azt, hogy boldogtalanabbak is a távmunkában dolgozók. Sőt. A legtöbben azért dolgoznak távmunkában, mert így kerek az életük, így jut idejük mindenre. Én például csak így tudom beiktatni az életembe az elegendő alvást, a heti 4 alkalom sportot és hogy minden nap időben el tudjak menni a gyerekekért és aztán maximálisan velük tudjam tölteni az estéket.

Igen, mert intenzívebb munkát végeznek

Ha nem látnak a kollégáid, nehéz lehet nekik elképzelni, hogy mit csinálsz egész nap. Amikor mondtam a barátnőmnek, hogy gyakorlatilag percre pontosan tudom, hogy a nap mely szakaszában mit fogok csinálni, nem hitte el. Pedig de. Én kijelöltem „munkaórákat”, amikor nem állok fel, nem szaladok ki megnézni, hogy milyen szépen süt a nap, nem mosok, nem főzök, hanem kizárólag dolgozok. Így a nettó munkával töltött időm napi 6 óra, 3 intervallumra szétbontva. Irodában 8 órát ülve sem dolgozunk ennél többet.

Nekik otthonról a legjobb dolgozni

…mondják az emberek leginkább akkor, amikor nagy koncentrációt, vagy hatékonyságot követel az adott feladat. Az egyik barátnőm például korán jár be dolgozni, mert akkor még üres az iroda, nem zavarja senki és jobban halad. Itthon ez a csend folyamatosan garantált. Ami néha már idegesítő is… J

Igen, mert elkötelezettebbek

Miután „bedolgozol” valahova, így kizárólag a munkád alapján tud megítélni a partnered. Nem kávéztok együtt, ahol kimagyarázhatod, hogy miért csúszol a feladattal, nem csapatépítetek, ahol 2-3 sör után megbeszélitek a tegnapelőtti mini komfliktust, így az egyetlen „mérőfok” a munkád minősége. Ebből adódóan sokkal elkötelezettebb egy távmunkában dolgozó, hogy mindig a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.

Nem látjuk egymást, így szorosabb is köztünk a kapcsolat

Ez nem olyan „hosszútávú párkapcsolat titka a távolság” dolog… Bár abban is biztos van valami J Mindössze annyit takar, hogy attól még, hogy nem találkozol a kollégákkal minden nap, távmunkában dolgozók is odafigyelnek a kapcsolatok ápolására. Sőt, ugyanúgy igénylik ők is az elismerést és a nyílt kommunikációt. És mivel leginkább kommunikáció útján tudják ők is kifejezni a hálájukat, vagy a megelégedettségüket a közös munkával szemben, így ők is megragadnak minden alkalmat erre.

Igen, mert költséghatékony

Erről már sok helyen lehetett olvasni. Nincs iroda, logisztika, eszköz és egyéb költségek. A Magyar Telekom például 500-zal kevesebb helyet alakít ki az új irodaházában, mint ahány dolgozója lesz akkor, ezzel is motiválva mindenkit a hetente 2-3 alkalommal történő távmunkára.

Igen, mert kevesebbet esnek ki a munkából

Miután kevesebb emberrel találkozik, így a megbetegedés esélye is fokozottan kisebb. A „Better Balance” amerikai kutatás szerint egy nagy cégnek 1 millió $-jába is kerülhet a dolgozók betegszabija. Távmunkában dolgozóknál 60%-kal kisebb a megbetegedések száma.

Igen, mert környezetkímélő

Nem csak pénztárca-, de környezetkímélő is, ha nem kell mindennap beutaznod a munkahelyedre. Az én esetemben például a fő motiváció a bejárás kiküszöbölése volt, ezzel időt spórolok és kisebb lesz a karbon lábnyomom is.

Igen, mert egészségesebbek

Egy kicsit az előző pontoknak az összegyúrása. Megfelelő mennyiségű alvás, sport, egészséges táplálkozás, a bejárással járó stressztől- (késésben vagyok, beérek-e, hazaérek-e) és a betegséges időszakoktól való mentesség teljesülésével egészségesebbek a távmunkában dolgozók. Így konstansabb a munka is, ami elvárható tőlük.

Természetesen nem lehet általánosítani, hogy mi a jobb. Minden esetben azt nézd, hogy a vállalkozásod hogyan fog hatékonyabban működni és ne félj tenni egy próbát kisebb feladatok kiszervezésére. Amennyiben sikeresnek látod az együttműködést, egyre több feladatban tudtok együtt dolgozni, ezáltal egyre több teher kerül le a válladról.